Schuldhulpverlening

Als men het overzicht op zijn/haar financiën is kwijtgeraakt stapelen de problemen zich op. Aanmaningen, deurwaarders, huurachterstand, afsluiting gas, telefoon. Het hoeft niet zover te komen.

Er zijn verschillende organisaties in Nederland die persoonlijke hulp of advies verlenen bij schulden. Bijvoorbeeld een wijkteam, het maatschappelijk werk, sociaal raadslieden of de schuldhulpverlening in de gemeente. Eerst zal de schuldhulpverlener proberen een oplossing te zoeken met de schuldeisers: dit heet het minnelijke traject. Lukt dat niet, dan wordt de rechter gevraagd om een oplossing: het wettelijke traject (de WSNP).

Voor schuldhulpverlening zijn verschillende oplossingen mogelijk. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Budgetbegeleiding;
  • Stabilisatietraject;
  • Schuldbemiddeling;
  • Saneringskrediet;
  • Inkomensbeheer; wanneer het niet lukt om zelfstandig uw inkomsten en uitgaven te beheren kan dit door de gemeente of een ander gespecialiseerde organisatie worden overgenomen.

Buyproxy heeft een financieel budgetbeheerplatform ontwikkeld onder de naam Common.Centz en zal deze via Stichting Welmoede en Vereniging Humanitas beschikbaar stellen aan vrijwilligers die zich inzetten voor schuldhulpverlening. Het uitvoeren van schuldenregelingen of schuldsaneringen wordt met behulp van de app een stuk makkelijker. Samen met de schuldhulpverlener worden een aantal potjes ingesteld waarin de afgesproken aflossingsbedragen terecht komen. Deze potjes worden zo ingesteld dat ze alleen met instemming van de schuldhulpverlener gewijzigd kunnen worden. Meer informatie over de app is hier te vinden.